Strukturskiss Maria station
- Beställare
- Helsingborgs Stad
- Omfattning
- Ny stadsdel med ca 800 bostäder, förskola, mobilitetshus, närservice, parker m.m
- Plats
- Helsingborg
På uppdrag av Helsingborgs Stad har Krook & Tjäder ritat ett stadsbyggnadsförslag för utvecklingen av en ny stadsdel vid Maria station. Strukturen bildar underlag för kommande detaljplanearbete. Området omfattar ca 85 000 m2 och kommer när det är fullt utbyggt rymma runt 800 bostäder, förskola, mobilitethus, närservice mm.
Krook och Tjäder har haft som utgångspunkt att skapa en hållbar stadsdel med en struktur som uppmuntrar till hållbara val i vardagen. Den nya stadsdelen utvecklas alldeles intill en tågstation som servar ett stort område.
Mobilitetsfrågan har varit särskilt viktig att hantera. Genom att placera busshållplats och attraktiv parkering för bilpool, cyklar, sparkcyklar etc i direkt anslutning till stationen samt lägga parkeringshus ett par hundra meter längre bort uppmuntras ett hållbart resande. Parkeringshusen som ligger i områdets norra utkant servar även de boende och bidrar till en miljö utan biltrafik i bostadskvarteren.
En utgångspunkt för uppdraget har också varit att skapa en stadsdel där olika boendeformer integreras och vävs samman. Bebyggelsestrukturen innehåller både radhus och flerbostadshus, ofta i samma kvarter. Kvarteren knyts samman av gångfartsgator och små gemensamma parker, lekplatser och platsbildningar. Detta bidrar till en integrerad miljö med en mängd gemensamma mötesplatser som bidrar till social sammanhållning och hållbarhet.
Dagvattenfrågan är ytterligare en hållbarhetsaspekt som är viktig på platsen. Områdets lutning och markbeskaffenhet gör att stora mängder dagvatten måste tas om hand. Krook & Tjäder har i samarbete med NSVA utvecklat principer för hur detta ska gå till som bygger på ett öppet dagvattensystem, en serie dagvattendammar i en park utmed spårområdet samt en större dagvattendamm i områdets västra del.
Krook & Tjäder har lett workshops med uppdragets intressenter - byggherrar, stadsbyggnadskontoret, NSVA, gatukontoret m fl, för att tidigt i processen fastställa en gemensam målbild kring exploatering, hållbarhetsaspekter, karaktär och parkeringslösningar.