Friends Arena, Stockholm

Stockholm

Friends Arena

KundArenabolaget i Solna KB / Peab Sverige AB

PlatsStockholm

KategoriPublika byggnader

På uppdrag av Arenabolaget i Solna har Krook & Tjäder ritat Friends Arena, Sveriges nya nationalarena för fotboll. Arenan har stor flexibilitet vilket gör att den, utan att ge avkall på kärnverksamheten, också är en multiarena med möjlighet att arrangera konserter, motorsport, företagsevenemang m.m.

Friends Anrena fasad

Fokus och omsorg har lagts vid effektiva och flexibla logistiklösningar.

I projektet har stor fokus och omsorg lagts vid effektiva och flexibla lösningar av logistik, riggning, scenplaceringar m.m, vilket medger mycket korta tider mellan olika evenemang.

Det skjutbara taket möjliggör arrangemang i behagligt klimat året runt och tack vare dess utformning kan konserter också genomföras med full kontroll av såväl ljus och ljud som väder och vind. Taket fungerar också för upphängning av riggar för ljus och ljud och kan bära upp till 350 ton. En avancerad logistik är grunden för en framgångsrik modern multiarena då snabba omställningar mellan olika evenemang möjliggör ett maximalt kapacitetsutnyttjande.

Arenarummet i Friends Arena får en tät atmosfär genom den genomgående läktarsektionen i tre våningar som ger maximal närhet till planen för samtliga åskådare.

Friends Arena tak och sittplatser
Friends Arena sittplatser
Friends Arena

Sveriges nya Nationalarena för fotboll uppfyller med sina 50 000 sittande åskådare kraven för en EM eller Champions League-final. Såväl spelfält, som läktare och utrymmen för media och spelare är utformade i nära samråd med Svenska fotbollsförbundet och FIFA/UEFA vilket gör arenan helt igenom anpassad för fotbollsspel på högsta nivå.

Friends Arena närbild fasad
Friends Arena

Fotograf: Anders Fredriksen

Relaterade projekt

Se alla

Relaterade tjänster