Fasadbild Grand Joanne på Vesterbrogade i Köpenhamn, av Krook & Tjäder

Köpenhamn

Grand Joanne

KundMidstar, Mortensen & Nielsen

PlatsKöpenhamn

KategoriHotellTransformation

Transformationen av Köpenhamns anrika Grand Hotel är färdigställd och fram träder det fantastiskt vackra Grand Joanne. Vesterbros nya pärla bjuder in Köpenhamnsborna såväl som tillresta till en livfull oas mitt i stadens hjärta.

De tre fastigheterna vid Vesterbrogade/Reventlowsgade, med direkt närhet till Hovedbanegården, uppfördes redan på 1870-talet som bostadshus. 1919 genomgick byggnaden sin första förvandling då bottenvåningarna blev till restauranger och år 1929 följde ytterligare transformation när de tre fastigheterna omvandlades till hotell med en tillbyggd våning på hörnbyggnaden.

Hotell Grand Joanne i Köpenhamn, kvällsljus. Krook & Tjäder
Arkivbild Grand Hotel i Köpenhamn

Vesterbros nya pärla bjuder in till en livfull oas mitt i stadens hjärta.

Fasadbild på Grand Joanne i Köpenhamn i kvällsljus

I samband med att att det gamla bostadshuset förvandlades till Grand Hotel passade man också på att skapa en takrestaurang, något som vi har tagit fasta på och återetablerat efter flera decenniers saknad. Resultatet är en rooftop-bar där man kan njuta av utsikten över takåsarna och försvinna bort från stadens stress och buller.

Fasad gavel på Grand Joanne, Köpenhamn
Takbar på Hotell Grand Joanne, Köpenhamn
Drönarbild visar takbar på gaveln på Hotell Grand Joanne

Grand Joannes bottenvåning har genomgått en omfattande omgestaltning för att förbättra både flöden och atmosfär. Genom att ge restaurangen en egen framskjuten entré vid hörnet på kvarteret skapas en tydligare uppdelning mellan hotellet och den publika restaurangdelen. Här välkomnas staden in att slå sig ner och via det öppna köket ges möjlighet att bevittna kockarnas kreativitet.

Interiör restaurang på Hotell Grand Joanne Köpenhamn
Entré på gaveln till restaurang Joanne´s i Hotell Grand Joanne, Köpenhamn

Bottenvåningen öppnar upp och bjuder in staden.

Hörnbyggnaden från gatukorsning, Hotell Grand Joanne
Interiör lobby Grand Joanne, Köpenhamn

Hotellets logistik har förbättrats avsevärt, bland annat med en separat varuhiss, något som tidigare saknades. De tidigare gästhissarna har också förstorats för att skapa en bättre kapacitet och upplevelse för gästerna.

Typplanerna för rummen har bibehållit den indelning de fick vid ombyggnaderna 1930 och 1988. Största ändringen på våningsplanen är badrummen som har effektiviserats för att skapa logik och rationalitet i installationerna. Resultatet är en kombination av tradition och modern komfort.

Detaljbild hotellrum Hotell Grand Joanne, Köpenhamn
Interiör hotellrum Hotell Grand Joanne

Fasaderna har renoverats och fått en tydligare färgsättning som markerar att det historiskt varit tre separata fastigheter med egna identiteter. I färgsättningsprocessen har vi utgått från traditionellt köpenhamnska färgsättningar med ockragult och Köpenhamnsgrönt som några av utgångspunkterna. Resultatet ger en visuell koppling till stadens rika kulturarv.

Renoverade fasader på Hotell Grand Joanne i Köpenhamn
Drönarbild Hotell Grand Joanne, Vesterbrogade Köpenhamn

Vi vill rikta ett särskilt varmt tack till Midstar och Mortensen & Nielsen för förtroendet i arbetet med transformationen av Grand Joanne, samt till Spik Studios som skapat inredningen.


Fotograf: Felix Gerlach

Relaterade projekt

Se alla

Relaterade tjänster