Wine Mechanics Slakthusområdet

Gamlestaden, Göteborg

Wine Mechanics

Kund Klövern, Wine Mechanics

PlatsGamlestaden, Göteborg

KategoriInredningsarkitekturPublika byggnader

Wine Mechanics är Skandinaviens första urbana vineri, grundat 2017. Det var passionen för vinet och utmaningen att bygga ett modernt vineri och företag som drev Kenneth Gustafsson att tillsammans med sin kompanjon Magnus Holmgren att starta projektet. Tillsammans med beställarna Wine Mechanics och fastighetsägarna Corem har Krook & Tjäder både ritat och inrett de ca 800 kvm stora lokalerna.

Wine Mechanics tegelfasad och skylt
Wine Mechanics uteservering

Mitt i Göteborg, i ett gammalt svinstall, har vineriet sprungit upp ur betongen.

Den gamla sekelskiftesbyggnaden i tegel har restaurerats varsamt och har förlängts med en ny putsad del med glasad gavel. Exteriört har man antagit konceptet att passa in i sin kontext och förstärka platsbildningen som ligger belägen i Slakthusets kärna, mellan Wine Mechanics och det nya kontorshuset i cortén.

Läs mer om hur vi utvecklar Slakthusområdet
Wine Mechanics putsad fasad
Whine Mechanics
Wine Mechanics glasfasad

Interiört är konceptet rufft och rustikt, med en materialpalett från periodiska systemet.

Interiört är konceptet rufft och rustikt med en materialpalett som följer det periodiska systemet med tegel, stål och betong. Uppradade vintankar och ekfat samsas med ljusa sjöstenselement, tegel med rinnande murbruk, hängande väderhärjade kedjor från tak, skulpturala järntrappor, glasade vinkabinett och möbler med vintagekaraktär. Tillsammans skapas en mysig och modern inredning.

Wine Mechanics interiör, tegelvägg restaurang
Whine Mechanics interiör kök
Wine Mechanics interiör kök och restaurang

Ett unikt projekt där vi satte ihop ett kreativt team av arkitekter, byggnadsingenjörer och inredningsarkitekter. Vi attraherades av de höga ambitionerna hos Corem och Wine Mechanics där vi fick vara med och skapa en upplevelse och destination med kvaliteter utöver det vanliga.

Skissarbetet började med en gemensam studieresa till den snabbt framväxande Urban Winery-scenen i nordvästra USA och Kanada. Kärnan och det allt knyter an till är ”tillverka vin i staden”. En skarp kontrast, vilket genomsyrar såväl arkitekt- som inredningsuppdrag. Vi är glada och stolta över förtroendet.

Wine Mechanics exteriör putsad fasad, fönster, skylt
Wine Mechanics i Slakthusområdet drönarbild

Fotograf: Kalle Sanner / Roger Sandberg

Relaterade projekt

Se alla

Relaterade tjänster