Modulsystem för stadsmöbel till projektet Street Moves sommargata i Gamlestan Göteborg.

Gamlestan, Göteborg

Street Moves

KundGöteborgs stad, Vinnova och ArkDes

PlatsGöteborg

KategoriLandskapsarkitekturStadsbyggnad

Krook och Tjäder har ansvarat för omvandlingen av Brahegatan i Gamlestan till sommargågata 2022. I projektet ingick även utformandet av en ny stadsmöbelmodul åt Göteborgs stad.

Syftet med den tillfälliga gestaltningen var att skapa en trygg gata där fotgängare kan ta mer plats. I dialog med allmänheten utforskar projektet vidare utformningen av ”framtidens gata”. Resultatet blev en grönskande plats med mycket träd, växter och ytor för människor att röra sig, vistas och leka på. Uteserveringarna erbjöds också mer plats medan utrymme för bilar begränsades.

Stadsmöbel med grönska och sittyta till sommargata i Gamlestan.
Detaljbild modulsystem för stadsmöbel.
Drönarbild sommargatan Gamlestan, Göteborg. Utplacerade stadsmöbler.

En permanent men flyttbar möbelmodulserie togs fram inom ramen för projektet.

Stadsmöbelserien utgörs av en uppsättning möbelmoduler som kan kombineras i en mängd olika konstellationer. Flexibiliteten möjliggör användning av modulerna i tillfälliga omvandlingsprojekt i andra stadsdelar och typer av stadsrum. I arbetet ingick en dialogprocess med BID Gamlestaden, fastighetsägare, verksamheter, boende och besökare.

Möbelmodul sommargatan i Gamlestan, Göteborg.
Drönarbild stadsmöbel i Gamlestan, Göteborg.

Idé och gatukoncept: ”GROW”- en plats att växa på! En plats där framtidens gatumiljö, träd, människor, möten och möjligheter växer fram. Med rötter på platsen och en platsunik prägel.

Projektet har skett på uppdrag av Stadsmiljöavdelningen på Göteborgs stad med Vinnova som delfinansiär. Uppdraget är ett Street Moves-projekt som leds av ArkDes och finansieras av Vinnova som en del av deras arbete att göra Sveriges gator hållbara, hälsosamma och levande.

Krook & Tjäder har designat ytterligare ett Street Moves-projekt i Helsingborg. Mer info om systerprojektet kommer inom kort.

Detaljbild modulsystem Street Moves
Detalj sommargata Gamlestan, Göteborg
Drönarbild sommargata i Gamlestan, Göteborg

Fotograf: Felix Gerlach

Relaterade projekt

Se alla

Relaterade tjänster