Soffgrupp på Svenskt Näringslivs huvudkontor i Stockholm

Stockholm

Svenskt Näringsliv

KundNäringslivets Hus

PlatsStockholm

KategoriInredningsarkitekturKontorTransformation

Svenskt Näringslivs huvudkontor är ett väl avvägt resultat av pandemins digitala och analoga utmaningar. Genom att sätta arbetssätt i fokus och att strategiskt arbeta med hela fastigheten Näringslivets Hus så har huvudkontoret på plan 7 på Storgatan blivit möjlig.

Inredningsdetalj på Svenskt Näringslivs huvudkontor
Soffgrupp på Svenskt Näringslivs huvudkontor. Transformation av 60-tals arkitektur.

I uppdraget ingick både ombyggnad och inredning.

60-talets arkitektur är fundamentet och den identitet som fått genomsyra hela sammanhanget med variationer och anpassningar för att möta, bevara och framhäva den unika helhet som tillägg från olika tider skapar. I uppdraget ingick både ombyggnad och inredning. Här fanns redan gott om gedigna, hållbara och vackra material från husets ursprung: Marmorbeklädda väggar, detaljer i ädelträ, stengolv och massiv parkett men helheten var spretig.

Utgångspunkten i ombyggnationen har varit att bevara, samordna och lyfta fram. Befintlig ekparkett och nya trädetaljer pigmenterades för att harmoniera med befintliga detaljer i ädelträ. Nya fönsterbänkar ramar in och förstärker den repetitiva och tidstypiska fönstersättningen. Sammanhanget blev lugnare och 60-talets unika kvaliteter tydligare.

Läs mer om hur vi jobbar med transformation
Detalj väggpanel på Svenskt Näringslivs huvudkontor
Fönsterbräden efter transformation av Svenskt Näringslivs huvudkontor

Genom att arbeta med en rimlig delningsgrad och en genomtänkt variation av arbetsmiljöer har kontoret på plan 7 lyckats lösa rum för den nya tidens utmaningar. Möteskvalitet och tillgänglighet har varit ledstjärnor i utvecklingsarbetet. Nu finns ett videokonferensrum på var 7:e medarbetare och alla mötesrum är bestyckade med den senaste tekniken både i form av ljud, ljus och bild.

Projektet har nominerats till Sveriges snyggaste kontor 2022 med motiveringen:

Svenskt Näringsliv tar sina medarbetare på allvar och spänner bågen för vad framtidens hybrida arbetsplats kan och bör vara. Kontoret och det ekosystem som det befinner sig i känns både inspirerande och utvecklande.

Kontorets inredning återspeglar en bred representation av det skandinaviska näringslivet och genom det också påminna om vår starka tradition och hantverksstolthet. Eklektiska kombinationer av historiska konstverk som varit i sfärens ägo i årtionden samsas med kaxigt färgstarka moderna möbler.

Inredning på Svenskt näringslivs huvudkontor, gemensamt kök efter transformation
Sittgrupp, inredning av Svenskt Näringslivs huvudkontor

Resan med Svenskt Näringsliv och Näringslivets Hus har varit en resa genom ett paradigmskifte. En kulturresa och ett iterativt förhållningssätt till process och arbetsplats. Det råder en trygg och samtidigt uppmuntrande atmosfär på kontoret där historia möter nutid och vision om framtid.

Projektet har varsamt bevarat och lyft fram 60-talets alla kvalitéer, samordnat uttrycken och skapat rum för moderna arbetssätt och nytänkande. Ett hållbart och flexibelt kontor som tillåts växa och förändras med sin organisation.

Sittgrupp, mötesrum på Svenskt näringslivs huvudkontor, av Krook & Tjäder

Fotograf: Carl Ander

Relaterade projekt

Se alla

Relaterade tjänster