Visualisering av stadsradhusen Gårdshusen i Jönköping. Vy från gatan.

Jönköping

Gårdshusen

KundHouse of Nordic

PlatsKungsängen, Jönköping

KategoriBostäder

Genomtänkta och innovativa stadsradhus

Flexibilitet och social trygghet är begrepp som genomsyrar projektet Gårdshusen i Jönköping. För dessa yteffektiva kedjehus har Krook & Tjäders arkitekter haft målsättningen att skapa en på samma gång varierad som elegant bebyggelse med villakänsla som sätter människan i fokus.

Gårdshusen är rustade för framtiden med funktioner som kan anpassas efter olika behov och skeden i livet. Här kan familjer växa och krympa i ett hem som tål förändringar och som kan skräddarsys efter flera olika scenarion. Detta skapar förutsättningar för brukarna att bo kvar långsiktigt i området vilket skapar social trygghet i området.

Flexibla möjligheter hittas i flera delar av designen. Med en rejält tilltagen oinredd vindsvåning samt smart placering av husets trappa, möjliggörs en framtida expansion för de boende. Vinden kan formas efter smak till extra sovrum eller andra funktioner. Trappans nära placering till fasad och entré möjliggör även en uthyrning av övre delar av huset.

Visualisering av uteplats på baksidan av Gårdshusen.

”Med två säkert placerade moduler skapas dynamik för både gata, gård och bostad. Ett rikt och generöst projekt i ett litet format.”

Nominering till Jönköpings stadsbyggnadspris

Visualisering av innemiljö med vardagsrum och kök. Utblick mot uteplats/altan.

Öppen planlösning i entréplan.

Visualisering av inredd uteplats på baksidan av bostadsprojektet Gårdshusen

Yteffektiva kedjehus med stor flexibilitet.

Rumsliga kvaliteter

Entréplanet utgör grundfunktionerna i huset med entré, badrum/tvätt och kök samlat under övervåningens volym längs gatan. Matplats och vardagsrum samlas i en länga längs den inre gården, tvärs gatan, och har en generös högre takhöjd. I ändan av vardagsrummet finns möjlighet till ett ytterligare sovrum, alternativt sovalkov. Övervåningen har badrum, tre sovrum samt ett allrum som kan ändras till ett sovrum.

Riktlinjen för projektet har varit att skapa en på samma gång ren som lekfull träarkitektur med starka rumsliga kvaliteter såväl för brukaren som för området. Det effektiva plankonceptet möjliggör plats för totalt sju volymer med två bilplatser vardera inarbetade i fotavtrycket. Husen är grupperade i två till tre hus där varje grupp har en egen färg där fasad och tak samspelar i kulör. De ligger nära gatan och skapar ett tydligt gaturum i mänsklig skala.

Nocken följer gatans riktning och tar naturligt upp den nivåskillnad som finns längs gatan. Carporten skapar öppningar i fasaden och social koppling mellan gård, gata och område. Den öppna strukturen ger liv åt omgivningen och bidrar med trygghet och säkerhet i området.

Visualisering av fasad och gatumiljö vid bostadsprojektet Gårdshusen

Krook & Tjäders hållbarhetsverktyg, LOG, användes i ett tidigt skede. Detta gav en tydlig och gemensam målbild i projektet.

Läs mer om LOG

Relaterade projekt

Se alla

Relaterade tjänster