Grimeton, Varbergs kommun
Världsarvet Grimeton
KundVärldsarvet Grimeton
PlatsGrimeton, Varbergs kommun
Krook & Tjäder har under många år haft en central roll i arbetet med att bevara och utveckla Världsarvet Grimeton, i nära samarbete med stiftelsen. Med flera genomförda projekt på platsen har vi bidragit med ett brett spektrum av kompetenser inom kulturmiljö, arkitektur, bygg- och projektledning.
Kulturmiljöarbetet är en central del av projektet, där fokus ligger på restaurering och återställande med användning av äldre material och metoder. Parallellt pågår ett nybyggnadsprojekt med höga ambitioner för hållbarhet och minimalt klimatavtryck. Genom återbruk av material och skapandet av flexibla ytor som kan anpassas efter olika behov, strävar projektet efter att möta framtidens krav med så liten miljöpåverkan som möjligt.
Ett unikt världsarv
Grimetons radiostation uppfördes 1922-1924 efter ritningar av Carl Åkerblad och Krügers Konsulterande Ingenjörsfirma. Radiostationen ingick i ett världsomspännande nätverk av radiosändare, för att säkerställa snabba och säkra förbindelser till USA.
Långvågssändaren som möjliggjorde radiovågorna över Atlanten blev Grimeton radiostations stolthet och är idag den enda i hela världen som fortfarande är i drift.
Radiostationen var vid sitt uppförande långt ifrån den enda i sitt slag, däremot undgick stationen det öde med rivning som drabbade de flesta andra liknande anläggningar. Tvärtom, står stationen kvar i nästintill originaluppförande och med samma syfte som för 100 år sedan. Av den anledningen är Grimeton Radiostation idag unikt i sitt slag.
Anläggningen består idag av sändarbyggnaden, ett antal driftbyggnader, sex antenntorn samt besökscentrum uppfört 2006.
Grimetons radiostation är sedan 2004 ett världsarv utnämnt av UNESCO, ett kulturminne så värdefullt att det anses en angelägenhet för hela mänskligheten. Radiostationen är även ett enskilt byggnadsminne sedan 1996, skyddad av kulturmiljölagen.
Radiostationen i sin helhet är av högt teknikhistoriskt värde, även ur ett internationellt perspektiv, eftersom den är den enda i sitt slag som bevarats, och dessutom fortfarande i drift.
Projekt i urval
2005 – Fasadreparation av Sändarbyggnaden
Ett nytt ädelputsskikt ersatte det äldre som tidigare blivit övermålad med plastfärg, vilket hade orsakat fuktskador i väggen. I samband med detta restaurerades även de äldre fönster och portarna.
2009 – Vårdplan upprättas för hela anläggningen
En vårdplan upprättades med hjälp av arkivsökningar, platsinventering och fotodokumentation.
2012-pågående – Periodisk ommålning av tornen
Krook & Tjäder ansvarar för projektledning för den periodiska ommålningen av de sex antenntornen, 127 meter höga med 46 meter breda tvärarmar.
Underhållet, som sker kontinuerligt med 12 års intervall, inkluderar rengöring och rostskyddsmålning med linoljeblymönja, följt av tre skikt grafitlinoljefärg.
2012–2021 – Underhållsarbeten och restaureringar
Restaureringar och underhållsarbeten utförs löpande på Radiostationen Grimeton. Detta omfattar bland annat kulörscheman, omläggning av tak, åtgärder för fuktskador, allt med fokus på att bevara och återställa byggnadens historiska karaktär.
2022-pågående – Väderskydd för högspänningsspolar
Krook & Tjäder ansvarar för utvecklingen av ett väderskydd för högspänningsspolarna. Projektet inkluderar arkivsökningar, platsinventering och fotodokumentation, samt program, projektering, byggledning och ekonomisk uppföljning.
Målet är att skydda utrustningen mot korrosion och överslag orsakade av väderförhållanden.
2023 – Restaurering av Snösmältningsbyggnaden
Snösmältningsbyggnaden uppfördes samtidigt som Sändarbyggnaden i en stram 20-talsklassisk stil med ädelputsade fasader. Byggnadens ursprungliga syfte var att smälta snö och is på anläggningens topplinor, en funktion som endast utnyttjades under några år.
Med tidens gång har exteriören förändrats; de putsade fasaderna har klätts med korrugerad plåt och flera fönster- och dörröppningar har stängts igen. Idag används byggnaden för inkommande el till hela anläggningen.
Projektet innebar att återställa byggnadens exteriör till sitt original utförande. Den korrugerade plåten har tagit ner och fasaderna har återställts till sitt ursprungliga utseende med ädelputs i bruten vit kulör.
De fönster som fanns bevarade restaureras varsamt och igensatta fönster och portar återöppnas och kompletteras med nytillverkade träfönster och dörrar som matchar de ursprungliga i stil och dimensioner. Taken har också lagts om med ny takpapp, likt original uppförandet.
2023 – Tillbyggnad av Besöksbyggnaden
Krook & Tjäder ansvarar för projektering och byggledning av tillbyggnaden av besökscentret, med målet att färdigställa det till sommaren 2025 inför Grimeton Radiostations 100-årsjubileum. Nuvarande byggnad från 2006 integreras med den planerade nybyggnaden, och projektet fokuserar på återbruk av material och lågt klimatavtryck.
Den nya tillbyggnaden kommer att fördubbla ytan i besökscentret och erbjuda en ny utställning samt förbättrad matservering. Målet är att skapa en inspirerande och levande mötesplats som är tillgänglig året runt för alla åldersgrupper.
Krook & Tjäder är stolta över att vara med och bevara och utveckla Grimeton som ett unikt världsarv. Genom att kombinera traditionellt hantverk med moderna hållbarhetsprinciper strävar vi efter att säkerställa att denna kulturhistoriskt värdefulla plats förblir en resurs för framtida generationer.
Relaterade projekt
Se alla
Relaterade tjänster
Kulturmiljö
Krook & Tjäder erbjuder ett brett spektrum av tjänster inom kulturvärden, från 1800-talets byggnader, och ibland äldre än så, till de mer moderna från 1980-talet. Tillsammans med våra uppdragsgivare tar vi fram underlag för att bevara, vårda och utveckla byggnader och miljöer.
Publika byggnader
Publika byggnader är till för alla och utgör en central mötesplats i det offentliga rummet. Vi har djup förståelse för hur välgestaltade publika rum och byggnader har positiv inverkan på stadslivet.
Transformation
Genom transformation kan vi anpassa och återbruka befintliga strukturer för att möta samtida behov samtidigt som vi ser till att strukturernas arkitektoniska arv och värden bevaras.