Hässleholmsdepån

Hässleholm

Hässleholmsdepån

KundRegion Skåne

PlatsHässleholm

KategoriIndustri, logistik & handel

Uppdraget

I detta omfattande nybyggnadsprojekt har Krook & Tjäder ritat och projekterat tågdepån i Hässleholm på förfrågan av Region Skåne. Depån är avsedd för underhåll, reparationer och städning av Öresundstågen som körs mellan Sverige och Danmark och innefattar ett flertal nya byggnader såsom verkstad, kontor, städbyggnad med plattformar, hjulsvarv och kombihall.

Hässleholmsdepån
Hässleholmsdepån

I vår gestaltning tog vi fasta på rälsens rostigt rödbruna färg.

Hässleholmsdepån

Genomförande/komplexitet

Uppdraget var komplext då ett flertal olika aktörer och intressenter skulle koordineras. Vi samordnade och lotsade bland annat Region Skåne, Trafikverket, arkeologer samt en separat infrastruktursprojektör genom denna resa. Uppdraget innebar förutom själva byggnationen även att beakta miljökrav och buller och den senare delen av processen utfördes som en samverkansentreprenad.

Hässleholmsdepån

Gestaltning

I vår gestaltning tog vi fasta på rälsens rostigt rödbruna färg som ett återkommande inslag. I linje med detta har alla fasader och utvändiga detaljer fått en gemensam matt kulör, som även fungerar sammanhållande för alla byggnadsstrukturer i området. Med fönsteröppningar i både gavlar och tak skapas ett generöst ljusinsläpp i de stora hallarna och den 3 400 kvadratmeter stora kontorsdelen som blickar ut över verkstaden. Från kontorsdelen nås även en gedigen takterrass för en lättåtkomlig nypa luft för medarbetarna.

Den första skissen påbörjades 2015 och tågdepån invigdes 2020.

Hässleholmsdepån
Hässleholmsdepån
Hässleholmsdepån

Fönsteröppningar i både gavlar och tak skapar ett generöst ljusinsläpp.

Hässleholmsdepån perrong
Hässleholmsdepån

Fotograf: Felix Gerlach

Relaterade projekt

Se alla

Relaterade tjänster