Niehku Mountain Villa kvällsbild exteriör, upplyst hotell i vinterlandskap

Riksgränsen

Niehku Mountain Villa

KundPolarexpressen

PlatsRiksgränsen

KategoriHotellTransformation

Niehku Mountain Villa är ett exklusivt äventyrshotell vid Riksgränsen, 20 mil norr om polcirkeln. Denna unika skilodge har byggts över ruinen av ett gammalt ånglokstall. Med stor varsamhet har Krook & Tjäder tillsammans med Stylt och beställaren AB Polarexpressen skapat ett unikt boutiquehotell i vildmarken.

Hotell har endast 14 rum och är dimensionerat efter hur många guideledda grupper man kan transportera ut till de 60-talet bergstoppar i den kringliggande vildmarken.

Niehku Mountain Villa exteriör i vinterlandskap
Niehku Mountain Villa exteriör i vinterlandskap med skidåkare

När tågbanan elektrifierades i början på 1900-talet togs lokstallet ur bruk. År 2012 väcktes tankarna om Niehku Mountain Villa, arbetet påbörjades och våren år 2018 checkade de första gästerna in.

Niehku Mountain Villa stort fönster in mot upplyst restaurang

Idén utgår från en granitmur som tidigare utgjorde väggen i det gamla lokstallet, vilket skapat speciella förutsättningar och möjligheter för projektet. Den vackra stenmuren går genom byggnaden och är en länk till platsen och historien. Med stor varsamhet har vi låtit denna framhävas som en förbindelse mellan nytt och gammalt.

Hotellet består av tre kroppar som ligger radiellt från murens centrum. De tre kropparna bryter ner skalan så att hotellet förhåller sig respektfullt till sin omgivning. Ett av murens valvfönster utgör den nya entrén, väl inne kan du passera ut genom ett av de andra fönstren och då befinner du dig i restaurangen. Genom mänsklig rörelse vävs funktionerna ihop med muren, platsen och historien. De naturnära materialen smälter in i miljön och är äkta rakt igenom. Det ger en lyxig men familjär känsla utan att vara pampigt.

Niehku Mountain Villa arkitektur interiört med bevarad granitvägg
Niehku Mountain Villa restarurang med framhävd granitmur

Den vackra stenmuren går genom byggnaden och är en länk till platsen och historien.

Niehku Mountain Villa restaurang och vinkällare

Matsal med nedsänkt vinkällare.

Så här beskriver Polarexpressen hotellet:

”Niehku är nordsamiskans ord för dröm - ett passande namn för vår idé som handlar om att förverkliga drömmen om det bästa av två världar: Heli-skiing i Europas riktiga vildmark och en annorlunda hotellupplevelse i unik miljö. Med helikopter når du ett sextiotal åkbara toppar mellan Riksgränsen, Abisko och Kebnekaise. Från maj fram till midsommar går det dessutom att åka dygnet runt i midnattssol.”

Niehku Mountain Villa interiört. Trappa och sittgrupp vid värmande kamin.
Niehku Mountain Villa gästrum med bäddad säng

Fotograf: Erik Nissen Johansen

Relaterade projekt

Se alla

Relaterade tjänster