Visualisering av Hotell Falsterbo Strandbad i kvällsljus

Falsterbo

Hotell Falsterbo Strandbad

KundSkanör Falsterbo Strandbad AB

PlatsFalsterbo

KategoriHotell

Förslaget ”Bland Tallarna” tog hem vinsten i den öppna internationella markanvisningstävlingen i Falsterbo.

Ambitionen för det nya destinationshotellet är en hållbar byggnad som lyfter och förhöjer naturen på platsen, där naturen blir det viktigaste elementet både inomhus och utomhus.

Visualisering av Hotell Falsterbo Strandbad
Hotell Falsterbo exteriör bland tallarna

Med stor omsorg till platsen, varsamt placerat bland tallarna.

Hotell Falsterbo Strandbad planeras ha 153 hotellrum och spa med pool, gym och behandlingsrum men även restaurang och takterrass vänd mot havet. Den existerande byggnaden som sedan tidigare redan ligger på Falsterbo Strandbad blir en del av det nya hotellet.

Den befintliga byggnaden ligger som en solitär, fint inplacerad mellan trädstammarna i tallskogen. Den utökas varsamt för att inrymma det nya hotellets program med restaurang, konferens och spa. Genom att koppla ihop den befintliga byggnadskroppen med den nya en våning upp kan vi behålla befintligt gång- och cykelstråk.

Hotell Falsterbo terrass mot havet
Hotell Falsterbo Strandbad gammalt möter nytt

Nya byggnadsvolymer ansluter till formspråket, men placeras på respektfullt avstånd i en egen gruppering. De nya volymerna omfamnar en vacker och kontemplativ innergård, som är planerad med växtlighet som växer naturligt på platsen.

Hotell Falsterbo Strandbad innergård

Glasade gångar kopplar samman volymerna och erbjuder utblickar, siktlinjer och kontakt med omgivande träd och innergård.

Tak och pelargång skapar lager mellan inne och ute och ger rummen innanför avskildhet och intimitet. Inifrån byggnaden ramar de in och ger djup åt utblickar samtidigt som de förstärker upplevelsen av närheten till träd och natur. Taken utgör också en viktig funktion som solskydd för de stora glasytorna innanför, för att hålla nere energibehov för komfortkyla.

Hotellet delas upp i en publik del och en mer privat, kontemplativ del.

Hotell Falsterbo Strandbad inifrån
Pool och spa på Hotell Falsterbo Strandbad
Hotell Falsterbo Strandbad hela bygganden bland tallarna

En ny mötesplats för regionen.

Besökaren ska kunna uppleva platsens karaktär även när man rör sig i byggnaden. Samtidigt ska den fortfarande finnas tillgänglig för alla och göra så litet avtryck på miljön som möjligt. En inspirationskälla har varit Per Fribergs sommarhus i Ljunghusen. Det ligger inbäddat i tallskogen och är en byggnad som ger intrycket av att det “svävar” ovan marken.

För regionen innebär projektet en ny mötesplats men även möjlighet till året-runt-jobb och en vidareutveckling av befintliga tilldragelser i området.

Hotell Falsterbo Strandbad exteriör
Modell av Hotell Falsterbo Strandbad
Hotell Falsterbo Strandbad

Det tävlande teamet bestod av Krook & Tjäder, Nordic Choice Hotels, fastighetsägaren Skanör Falsterbo Strandbad AB och byggbolaget Peab. Projektgruppen gavs i och med detta Vellinge kommuns förtroende att skapa ett hotell, spa och mötesanläggning varsamt placerat bland tallarna.


Visualiseringar: Krook & Tjäder

Relaterade projekt

Se alla

Relaterade tjänster