Byggaktörsdriven stadsutveckling Gustav III torg
- Beställare
- Diös
- Omfattning
- -
- Plats
- Östersund
Omvandlingen av Gustav III’s torg är unik i Östersunds nutida utveckling av stadskärnan både vad gäller tillskapandet av nya offentliga rum och omfattningen av exploateringen. Syftet med transformationen är att utveckla och stärka stadskärnan genom att möjliggöra för ökade flöden av människor genom kvarteret, skapa trygga offentliga mötesplatser och att stärka stråket mellan Campus och stadskärnan. Även efter exploateringen är angivna platser för kollektivtrafik en självklar del.
Från det idag odefinierade stadsrummet, dimensionerat för bussarnas svängradier, så skapas nya rumsligheter dimensionerade utifrån den mänskliga skalan. Förvandlingen från busstorg till en mötesplats i staden tar utgångspunkt i det småskaliga Östersund. Småskaligheten är uppbyggd av intima gaturum med liv i bottenvåningarna och med informella genvägar och mötesplatser på bakgårdarna. De nya stadsrummen kompletterar stadens befintliga platser i skala och innehåll, de utgör en sorts offentliga bakgårdar med ett varierat innehåll. De blir mer intima än stortorget och mer offentliga och synliga än bakgårdarna. De blir platser att både passera och att vara på.
Projektet inleddes genom en parallellt uppdrag 2017 och är nu i detaljplaneskedet. I projektet har Krook & Tjäder tillsammans med Kjellander Sjöberg stått för utformningen av bebyggelsen. Krook & Tjäder har även deltagit med kompetens inom landskapsarkitektur med fokus på tilltalande miljöer i stadsrummet mellan byggnaderna. Krook & Tjäder har i projektet arbetat utifrån en entreprenörsdriven planprocess där planeringsarkitekterna drivit samverkansarbetet kring framtagandet av planhandlingarna.
För mer info kontakta Göteborgskontoret