FOU
Krook & Tjäders bedriver idag forskning och utveckling med nära koppling till våra projekt. Det hjälper oss att både bevara och utveckla vår innovativa kultur och kunskapsbredd. Hos oss är evidensbaserad kunskap en av vägarna att både utveckla oss samt stärka vår och våra beställares affär.

Tillsammans når vi längre
Vårt uppdrag är att gestalta livsmiljöer och skapa förutsättningar för god livskvalitet. Forskning och utveckling används som en av drivkrafterna för att skapa en resilient och inkluderade framtid.
Branschen behöver tillsammans öka takten inom detta arbete exempelvis genom cirkularitet och återbruk. För att nå dit behövs bland annat nya samarbeten och arbetssätt. På Krook & Tjäder prioriterar vi studier där forskningen utförs i transdisciplinära team, med praktiknära fokusområden där såväl ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet står i centrum.
- Läs mer
Vi är partners i Centrum för cirkulärt byggande, vilket är en nationell arena och plattform där branschens aktörer kan mötas och samverka kring återbruk och cirkulärt byggande.
Arenan erbjuder nätverk, kunskap och digitala tjänster som stärker marknaden för cirkulära produkter och tjänster i bygg- och fastighetssektorn.
- Läs mer
Krook & Tjäder är medlemmar i Viable Cities, ett innovationsprogram med fokus på smarta hållbara städer.
- Läs mer
Vi är medlemmar i Sveriges ledande medlemsorganisation för hållbart samhällsbyggande.
Swedish green building council administrerar de största hållbarhetscertifieringarna för byggbranschen i Sverige. Vi är även medlemmar i lokala nätverk SGBC Syd och nätverksledare för SGBC Väst.
- Läs mer
Som medlemmar i Uppsala Klimatprotokoll har vi gemensamt bidragit till att Uppsala är Årets svenska klimatstad 2020.
Uppsala klimatprotokoll är ett nätverk av företag, offentliga verksamheter, universitet och föreningar som samverkar och inspirerar varandra och andra för att nå Uppsalas klimatmål och bidra till en hållbar värld. Tillsammans når vi lägre! - Läs mer
Vi är aktiva inom LFM-30. Tillsammans utvecklar vi en klimatneutral bygg och anläggningssektor i Malmö. LFM-30 är ett lokalt initiativ för att skapa en geografisk spelplan för att påskynda bygg- och anläggningssektorns klimatomställning och genomförande av Agenda 2030.
Krook & Tjäder samordnar också en arbetsgrupp med fokus på Design & Process tillsammans med White Arkitekter i Malmö.
- Läs mer
Krook & Tjäder är huvudman i CMB. Vi vill vara med i samtalet, för att lyssna men också för att dela med oss av vår erfarenhet.
Vi har ett starkt fokus och driv inom samhällsbyggnad. Stadsplanering är en expansiv disciplin inom Krook & Tjäder, vilket har en stark koppling till CMB:s stadsutvecklingsutskott. Vi har alla stora fördelar av att samverka och nätverka mer inom branschen. CMB är ett bra forum för oss att mötas.
Krook & Tjäder är aktiva i CMBs utskott ”Stadsutvecklingsgruppen”. Där vi har till uppgift att utveckla styrnings- och ledningsprocesser för den växande staden.
- Läs mer
Genom forskningssamarbetet Participatory Urban Design med Högskolan i Halmstad har vi utvecklat en Effektkarta som metod för dialog i designprocesser.
Tillsammans undersökte vi hur användarcentrerad design och delaktighet påverkar arkitektur och stadsplanering. Vi har lånat och testat metoder från digital tjänstedesign där det finns väl beprövade redskap för människocentrerad design med slutbrukaren i fokus.
Krook & Tjäder LABS
Krook & Tjäder LABS är en laborativ verksamhet med syfte att proaktivt utforska strategisk innovation i gränssnittet mellan kreativitet, hållbarhet och arkitektur.
Ett gränsöverskridande samarbete mellan olika discipliner och kreativa verksamheter för att hitta nya vägar för ett hållbart samhällsbyggande.


Forskningsprojekt i urval
Bygg med bättre begagnat
Vi vill öka mängden återbruk men vi saknar möjligheten att välja certifierade, granskade och kvalitetssäkrade återbruksprodukter. Resultaten från detta forskningsprojekt kommer vara användbart i olika skeden av återbruksprocessen. Resultaten bidrar också till ökad förståelse för hur samarbete mellan olika parter i processen behöver se ut.
Projektet löper fram till december 2024 under ledning av RISE Research Institutes of Sweden tillsammans med: Västerås stad, Nynäshamnsbostäder, Akademiska Hus, Tyréns AB, Ragn-Sells, Palats, Loopfront Sverige, Stena Fastigheter, IVL och Krook & Tjäder. Projektet har fått stöd av RE:Source som finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas.

Forskningsprojekt i urval
Biophilia
Med HSB Living LAB som testbädd har vi studerat hur de boendes emotionella välmående påverkas av att vi under tre månaders tid placerade intensiv grönska i deras bostäder. Om studien visar på en avsevärd ökning av emotionellt välmående så avser vi att utveckla en metod för att introducera grönska i den svenska bostadsmarknaden.
Syftet med projektet är att testa idén om att grönskande bostäder avsevärt ökar emotionellt välmående. Detta har följts upp med intervjuer och enkäter. Luftkvaliteten har mätts löpande och allt ska sammanställas i en mindre rapport under 2023.

Forskningsprojekt i urval
Cirkulära Uppsala
Vinnovaprojektet ”Cirkulära Uppsala” syftar till att skapa testbäddar för cirkulär ekonomi genom lärande och spridning av kunskap. STUNS Hållbara Samhällen driver projektet tillsammans med Vasakronan, Atrium Ljungberg och Uppsala Kommun och vi deltar som beställarstöd åt Atrium Ljungberg.
Fokus för projektet ligger på skalbarhet i återbruksarbetet mellan fastighetsägarna och kopplingen mot kommunens bygglogistikcenter för två stora utbyggnadsområden i staden.

”Vår drivkraft är att utveckla metod och kunskap i gränssnittet mellan innovation, arkitektur och hållbarhet”
Är du nyfiken och vill veta mer?
Kontakta mig!
