Vinst för nytt strandhotell i Falsterbo

Datum

2022.02.22

Förslaget ”Bland Tallarna” tog hem vinsten i den öppna internationella markanvisningstävlingen i Falsterbo. Ett starkt team bestående av Nordic Choice Hotels, fastighetsägaren Skanör Falsterbo Strandbad AB, arkitekterna Krook & Tjäder, och byggbolaget Peab får nu Vellinge kommuns förtroende att skapa ett hotell, spa och mötesanläggning varsamt placerat bland tallarna på en av Sveriges vackraste platser.

Det c:a 153 rum stora hotellet har siktet inställt på att bli en mötesplats för både boende i Falsterbo och internationella besökare som söker en upplevelse i absoluta toppklass.

Exteriör visualisering av strandhotellen i Falsterbo, ritat av arkitekterna Krook & Tjäder
"Vi vill förhöja platsen genom att lyfta dess unika karaktär och i byggnadens gestaltning låter vi naturen och kopplingen mellan ute och inne vara ständigt närvarande."
Frida Westlin medarbetare arkitekt Krook & Tjäder Göteborg
Frida Westlin

Arkitekt och ansvarig inom Hotell

- Vi är stolta, ödmjuka och väldigt glada över vinsten och möjligheten till att få utveckla ett efterlängtat hotell som på ett naturligt sätt möter den vackra och unika platsen. Vi som står bakom projektet har alla en stark koppling till orten. Utifrån vår kännedom om platsen och vårt långsiktiga engagemang kan vi bevara viktiga värden och bygga den destination som orten förtjänar att erbjuda, säger Daniel Krook, initiativtagare.

Teamet har en gedigen erfarenhet, komplett med alla delar av genomförande, arkitektur, koncept, hållbarhet, byggnation och hotellverksamhet. Tillsammans skapar detta ett långsiktigt värde för destinationen Skanör & Falsterbo.

- Vårt koncept utgår från hållbarhet, säger Frida Westlin, arkitekt på Krook & Tjäder och ansvarig arkitekt i projektet. Vi vill förhöja platsen genom att lyfta dess unika karaktär och i byggnadens gestaltning låter vi naturen och kopplingen mellan ute och inne vara ständigt närvarande. Framför allt vill vi att byggnaden ska ha så låg klimatpåverkan som möjligt och samtidigt bidra till social hållbarhet genom att vara inkluderande och välkomnande, en plats för alla.

Platsen för det nya hotellet är i anslutning till Falsterbo Strandbad. Existerande byggnad blir en del av det nya hotellet och kommer vara hjärtat för mat, SPA och möten. En ny byggnad uppförs med en arkitektur som möter omgivningen med respekt för naturen, historien och den unika miljön. Hotelloperatör för anläggningen blir Nordic Choice Hotels.

- Under 1900-talet var det här platsen där kungligheter, jetset och internationella kändisar som Beatles sökte lugn och ro. Nu är det dags att väcka den här anrika badorten igen och ge den tillbaka sin forna glans. Vi vet att det här är en plats som har en särskild plats i hjärtat hos många, inte minst de som bor i Falsterbo, och det är därför med stor ödmjukhet som vi nu gläder oss åt att med respekt för platsen, den unika miljön skapa en destination i absoluta internationell toppklass, säger Nordic Choice Hotels ägare Petter Stordalen.

Projektet går nu in i en fas där en detaljplan ska tas fram tillsammans med Vellinge kommun. Ambitionen är byggstart av hotellet inom 5-6 år.

Falsterbo Strandbad blir en del av Nordic Choice Hotels portfölj av fristående hotell Nordic Hotels & Resorts. Bland systerhotellen finns Villa Copenhagen, Yasuragi, The Thief och Copperhill Mountain Lodge.

Fakta:

Antal hotellrum: c:a 153 rum.

SPA: Hjärtat i SPA-upplevelsen är Skogsbadet. Uppe bland tallarna finns bad, bastu och gym. På området finns också behandlingsrum och pool.

Restaurang: I befintlig byggnads entréplan finns hotellets restaurang. Här serveras prestigelös, vällagad mat, tillverkad av de bästa lokala och hållbara råvarorna.

Takterrass: Högst upp vänd mot havet erbjuds en takterrass med utsikt över sanddyner och havet. Platsen används för yogaklasser på morgonen lunch på dagen och bar på kvällen.

Möten: Fokus på "bleisure" där business och leisure kombineras i en avkopplande naturmiljö där familjemiddagar blandas med kreativa arbetsmöten.

Arkitekt: Arkitekterna Krook & Tjäder

Fastighetsägare: Skanör Falsterbo Strandbad AB

För mer information kontakta:

Daniel Stenbäck, Chief Development Officer Nordic Choice Hotels,
+46 70 161 68 06

Daniel Krook, Fastighetsägaren Skanör Falsterbo Strandbad AB,
+46 70 699 56 60

Fler nyheter

Se alla