Nya Jägersro som utställning

Datum

2021.12.07

Nya Jägersro finns nu som utställning i ord, bild, film och två fantastiska 3D-modeller. Med ambitionen att bli Europas ledande hästcenter anläggs bla en 1400 meter lång och unik travbana, publik byggnad, travskola, service-byggnad och ett naturområde. Inom kort påbörjas arbetet med Nya Jägersro, men redan nu kan du besöka utställningen och ta del av upplevelsen!

Foto på människor på utställning om Jägersro Hästcenter som arkitekterna Krook & Tjäder har ritat.
"Modellen är oöverträffad som verktyg när vi vill diskutera arkitektur i en större grupp."
Karolina Halldin medarbetare arkitekt landskapsarkitekt Krook & Tjäder Malmö
Karolina Halldin

Arkitekt och Landskapsarkitekt

På det närmare 60 ha stora markområdet öster om den nuvarande anläggningen påbörjas snart uppförandet av ett nytt Jägersro.

- Modellerna som står på Jägersros utställning beskriver projektet i två olika skalor, berättar Karolina Halldin arkitekt och landskapsarkitekt och en av teamet i projektgruppen för Nya Jägersro. I utställningen finns bl.a. en detaljerad modell över den publika anläggningen, en luftig byggnad i trä med stora glaspartier ut mot travbanan, där takets siluett är formgett för att efterlikna kronan i Jägersros logotyp. Den andra modellen, som är en stor stadsbyggnadsmodell på 2x2 meter, visar hela den nya Hästbyn, travbanan och dess omkringliggande landskap.

På Krook & Tjäder används den fysiska modellen ofta i uppdrag. Modellen är oöverträffad som verktyg när vi vill diskutera arkitektur i en större grupp. Projektet vi jobbar med konkretiseras genom modellen, vilket gör att alla kan delta i samtalet på samma villkor. Nu har den platta skissen på Nya Jägersros travanläggning väckts till liv genom vackra fysiska modeller.

- I bygget av modellerna har vi använt oss av laserskärare för att skära till alla individuella delar, och sedan sammanfogat dem för hand, berättar Erik Edfast och Ulrika Nilsson, båda arkitektstudenter och praktikanter på Krook & Tjäder.

På den nya utställningen på Jägersro som öppnade den 1 september samsas de två modellerna över nya Jägersro med materialprover, en animerad film och utställningsplanscher som tillsammans ger en helhetsbild av det enorma projektet. Utställningen ska vara på plats i 2 år. Den kommer att uppdateras kontinuerligt i takt med att byggnaderna och området växer fram. Utställningen är öppen och hälsar besökare välkomna i samband med att travanläggningen håller öppet för tävlingar.


Fakta

På det närmare 60 ha stora markområdet öster om den nuvarande anläggningen påbörjas snart uppförandet av ett nytt Jägersro. Anläggningen kommer bl.a. innehålla en 1400 meter lång och unik travbana, publik byggnad, travskola, service-byggnad och ett naturområde.

Byggstart är planerad till våren 2022, förutsatt att inlämnat förslag till ny Detaljplan för området godkänns av Stadsbyggnadskontoret.

Byggprojektet ska enligt en nyligen undertecknad Avsiktsförklaring drivas i samverkan mellan Skånska Travsällskapet och MVB Syd AB, PEAB Anläggning AB, AB Rörläggaren, ApQ El AB och Assemblin Ventilation AB.

Foto: Martin Sörbo

Fler nyheter

Se alla