Krook & Tjäder vinner Skövdes stadsbyggnadspris för Arena Billingen

Datum

2022.05.04

Arena Billingen, ritad av Krook & Tjäder fick under onsdagsmorgonen mottaga 2021 års stadsbyggnadspris i Skövde. Enligt juryns motivering står det nya bandytaket ”som en lysande katedral i den mörka vinternatten på berget och sprider förväntan om upplevelser både på och utan is”.

Foto på Arena Billingens bandyplanstak i vinterväder
"Kommunen tog ett modigt beslut att satsa på den gestaltning som var vackrast och inte kortsiktigt billigast. Detta tror vi långsiktigt är det mest hållbara. Utnämningen är ett kvitto på detta."
Pontus Orrbacke medarbetare arkitekt Krook & Tjäder Göteborg
Pontus Orrbacke

Arkitekt

- Det nya taket över bandyplanen på Billingen är en manifestation över hur bra det kan bli med gott samarbete mellan kommun, entreprenör och arkitekt, menar Pontus Orrbacke, arkitekt. Kommunen tog ett modigt beslut att satsa på den gestaltning som var vackrast och inte kortsiktigt billigast. Detta tror vi långsiktigt är det mest hållbara. Utnämningen är ett kvitto på detta.

Krook & Tjäder har under flera år varit med och ritat på utvecklingen av Billingen där syftet är att skapa riktigt bra förutsättningar för aktiviteter för såväl de lokala klubbarna som allmänheten. Taket över bandyarenan är en viktig och utmärkande del i projektet.

Hela juryns motivering till priset löd: ”Som en lysande katedral i den mörka vinternatten står den där på berget och sprider förväntan om upplevelser både på och utan is. Det tunna taket övergår sömlöst till en yttervägg med spännande utskurna valvgluggar som korresponderar med det intilliggande badets välvda formspråk. De kraftiga bärande bågarna av limträ söker sig upp mot himlen samtidigt som de står fast förankrade i platåbergets stadiga grund. Det svepande taket är ett lyckat tillskott till Billingeområdet och öppnar upp möjligheter i en ny dimension för både utövare och åskådare”.

Stort tack för ett fint och lyckat samarbete Skövde kommun och Peab!

Foto: Tobias Andersson

Fler nyheter

Se alla