Hindbygården finalist till Malmö Stadsbyggnadspris

Datum

2024.05.30

Hindbygården 7, Beckhoff Automation ABs nya huvudkontor i Fosie är en av finalisterna till Malmö Stadsbyggnadspris 2024. Projektet har ritats av Krook & Tjäder på uppdrag av Wihlborgs.

Hindbygården, Beckhoffs huvudkontor av Krook & Tjäder
"Vår ambition har varit att skapa en byggnad med stark karaktär och som skiljer sig från de annars lågmälda traditionella industribyggnaderna."
Tomas Lazar medarbetare arkitekt Krook & Tjäder Kristianstad
Tomas Lazar

Arkitekt

- Väldigt roligt att projektet uppmärksammas, säger Tomas Lazar, arkitekt på Krook & Tjäder. Med projektet har vi velat visa att det går att skapa spännande arkitektur med höga hållbarhetsambitioner även för kontor som ligger i utkanten av Malmö. Den utgör en brygga i skala och form mellan villaområdet i Hindby och Fosie industriområde. 

Projektet omfattar cirka 2000 kvadratmeter och inkluderar både interiör och exteriör.

- Vår ambition har varit att skapa en byggnad med stark karaktär och som skiljer sig från de annars lågmälda traditionella industribyggnaderna, fortsätter Tomas. Byggnaden är tidlös, med generösa ljusinsläpp och underhållsfria material som zink, som åldras vackert. Genom rationella och generella strukturer ges stor flexibilitet, här ska man enkelt kunna ställa om över tid.

Byggnaden är certifierad enligt Miljöbyggnad Guld, vilket innebär att den uppfyller höga krav på energi, inomhusmiljö och material. Den är även utrustad med intelligent fastighetsautomation, ett av Beckhoff Automation ABs huvudproduktområden, vilket bidrar till energieffektivitet och minskad miljöpåverkan. Mycket av den omgivande grönskan har bevarats, både som ett skyddande element, för den biologiska mångfalden och för att integrera naturen i arbetsmiljön.

Huvudkontoret omfattar gemensamma ytor, projektrum, utbildningslokaler, lager och verkstad, och är designat för att ge både medarbetare och besökare en inspirerande och energieffektiv miljö. Inflyttningen skedde hösten 2022.

- Vi hoppas att projektet kan inspirera andra genom att visa att det går att bygga kontor och industriverksamhet i en småskalighet som kan leva i symbios med bostäder. 

Malmö Stadsbyggnadspris, som delas ut årligen sedan 1982, belönar projekt som uppvisar social och miljömässig hållbarhet, arkitektonisk kvalitet och långsiktighet, och som bidrar positivt till Malmös utveckling.

Den slutliga vinnaren annonseras i september.

Mer om Hindbygården, Beckhoffs huvudkontor.

Fotograf: Felix Gerlach

Fler nyheter

Se alla