Ädelkronan i Kaxholmen kan bli årets bästa allmännyttiga bostäder

Datum

2024.05.03

Ädelkronan står nominerat till Allmännyttans bästa bygge 2024! Tävlingen arrangeras av Sveriges Allmännytta för att lyfta fram goda exempel på innovativt och hållbart hyreshusbyggande. Projektet som är beläget i Kaxholmen, Jönköping, är ritat av Krook & Tjäder på uppdrag av Junehem.

Kaxholmen, Ädelkronan nominerat till allmännyttans bästa bygge
"Målsättningen var att skapa en varm och välkomnande atmosfär med fokus på naturmaterial, hållbarhet och smarta lösningar."
Martin Bergqvist medarbetare arkitekt Krook & Tjäder Borås
Martin Bergqvist

Arkitekt

Projektet som ritats för det kommunala bostadsbolaget Junehem består av 39 nya hyreslägenheter i två huskroppar i trä, sammankopplade med en gångbro av limträ. Den synliga trästommen pryder både lägenheter och de uppglasade trapphusen, medan fasaderna klätts i värmebehandlad furupanel.

- Målsättningen var att skapa en varm och välkomnande atmosfär med fokus på naturmaterial, hållbarhet och smarta lösningar, berättar Martin Bergqvist, arkitekt på Krook & Tjäder Borås. Vi är glada att projektet uppmärksammas och hoppas att det kan inspirera till fler liknande bostadsprojekt framöver.

Ädelkronan är ett socialt kvarter som präglas av grönska med grillplatser, fruktträd och lekytor, och i souterrängvåningen finns garage och förråd. Taken ges sedumväxter och solpaneler, och den generösa terrassen bjuder på en magnifik sjöutsikt och en övernattningslägenhet för gäster.

De nominerade projekten i Allmännyttans bästa bygge bedöms av en oberoende jury utifrån tolv kriterier, bland annat arkitektonisk gestaltning, anpassning till platsen, nytänkande, hållbarhet och lägenheternas funktionalitet.

Vinnaren presenteras under Allmännyttans Fastighetsdagar i Luleå den 28-29 maj.


Om projektet:

Antal lägenheter: 39

Plats: Jönköping

Byggherre: Junehem

Arkitekt: Krook & Tjäder

Entreprenör: Wästbygg

Investeringsstöd: Nej

Snitthyra: 1 693 kronor per kvm

Energianvändning: 53 kWh per kvm och år

Bild: Junehem

Fler nyheter

Se alla