Hållbarhetstjänster
Hur kan cirkulär arkitektur stödja klimatomställningen och samtidigt stärka fastighetsaffären?

Systematiskt hållbarhetsarbete
I vår uppdragsprocess kartlägger vi uppdragets mest betydande hållbarhetsaspekter. Vi har ett systematiskt arbetssätt för implementering och verifiering. Liksom varje projekt är unikt med sina förutsättningar är också de viktigaste hållbarhetsaspekterna unika.
Vi vill lägga fokus på de aktiviteter som ger mest effekt kopplat till våra gemensamma samhällsutmaningar och som samtidigt har en hög genomförandegrad.
Utforska ett urval av våra tjänster inom hållbarhet.
Vi utgår från befintligt oavsett skala, materialitet eller kulturhistoriska värden. Cirkulär arkitektur handlar om att minska användandet av våra gemensamma resurser, men också att bevaka vårt kulturarv och de värden som finns i det redan byggda. Vi kan inventera, värdera, hantera och använda oss av återbruk i olika typer av uppdrag.
Med LCA, livscykelanalysen, analyserar vi hur utsläppen kan reduceras genom hela projektets livscykel. Vi kan göra beräkningar av olika typer av uppdrag och i olika skeden beroende på behov; allt från stadsbyggnad, landskap, återbruk, ombyggnad och nybyggnad till inredning. Vi kan också vara behjälpliga för målsättning i linje med t.ex. Parisavtalet.
Vår ambition är att gestalta för allt liv, inte enbart för människan, utan även för djur och växter, med övertygelsen om att detta i längden ger stora vinster, både hållbara och ekonomiska, för enskilda projekt och samhället i stort. Vi kan analysera och kartlägga naturvärden och ekosystemtjänster, samt föreslå lösningar i olika typer av projekt.
För att skapa socialt hållbara livsmiljöer behövs förståelse för invånarnas och användarnas behov och förutsättningar. Denna kunskap tar vi fram genom olika typer av analyser och dialogprocesser. Med utgångspunkt i kunskapsunderlaget och relevant forskning utformar vi städer, byggnader och platser för att passa många människors olika behov.
Krook & Tjäder erbjuder specialistkunskap och arkitekttjänster för socialt hållbar utveckling inom flera olika områden. Vi erbjuder stöd genom Processledning och Metodutveckling för att tillsammans med våra kunder formulera sociala hållbarhetsmål och staka ut vägen fram till realiserad verklighet.
För att hållbarhet ska bli en viktig förutsättning och utgångspunkt i alla projekt behöver vi göra det tillsammans. Genom att integrera klimatfrågan i det övergripande projektmålet tillsammans med övriga aktörer i projektet kan vi gå från ord till handling och säkerställa att målen uppfylls.
Hur kan vi styra våra projekt i en mer hållbar riktning? Genom att använda oss av vårt hållbarhetsverktyg LOG, kan vi redan i ett tidigt skede skapa en tydlig riktning i uppdraget, vilket säkerställer måluppfyllnad och genomförande. Med LOG identifierar vi vilka hållbarhetsaspekter som är viktigast för varje uppdrag tillsammans med övriga aktörer i projektet. Samskapande förankrar våra val och ger starkare driv i genomförandet.
Vi behöver förebygga och hantera de risker som tillhör ett förändrat klimat. Vår befintliga bebyggelse och det vi bygger nytt behöver kunna hantera större vattenmängder, varmare temperaturer och hårdare vindar.
Vi kan via parametrisk design simulera dagvattenvägar och vindförhållanden
Vi kan göra simuleringar och titta på strategier för att undvika övertemperaturer.
Vi kan ge förslag på blågröna strukturer och omhändertagande av dagvatten
För att trivas och må bra i våra byggnader behöver vi säkerställa ett bra inneklimat. Vi kan simulera energi, solvärmelast och dagsljus, men vi kan också erbjuda tjänster inom fuktsäkerhet.
Vi har gedigen erfarenhet att jobba med träbyggnad från start till mål. Vi har flera träbyggnadsprojekt både färdigställda, under uppförande och på våra ritbord.
Ekonomisk, miljömässig och kvalitativ hållbarhet genom återbruk
Vår kunskap sträcker sig genom hela kedjan i byggprocessen. Vår kompetens innefattar kreativ gestaltning med tydlig koppling till ett större samhällsperspektiv, samt insikt och förståelse för vad som är långsiktigt värdeskapande ur såväl ekonomiskt, socialt som ekologiskt perspektiv.
Byggbranschen har ett gemensamt uppdrag att driva mot ett mer klimatpositivt samhälle. Hur bygger vi idag och hur kan det användas imorgon? Samtidigt som vi har byggnadens historia i åtanke och bevarar det vi kan, måste vi blicka framåt och se på byggnadens funktion och användbarhet i framtiden.
Ett långsiktigt tänk gäller även för leverantörer och materialtillverkare där produkter med lång livslängd som går att komplettera och bygga vidare på blir än mer viktigt i framtiden. Det tankesättet kommer att skapa en helt ny marknad som dessutom passar bättre in i en mer långsiktig byggbransch.

Corem, Uppsala
Utvalda återbruksprojekt
Se alla
"Vi vill göra gott. Vi tar ansvar och agerar på våra gemensamma samhällsutmaningar"

Arkitekt och Hållbarhetsstrateg