Krook & Tjäder kom på en fin andraplats över de mest framgångsrika aktörerna för markanvisningar under 2022. Markanvisning.se sammanfattar varje år Sveriges kommuners arbete med markanvisningar. Den 22 mars presenterades topplistan.
Vinst i Sveriges Arkitekters pris för bästa landskapsarkitektur – Landmärket 2022! Tillsammans med Helsingborgs stad har Krook & Tjäder skapat en ny destination i Helsingborg där historia möter framtid och där besökaren möter havet på ett dramatiskt sätt. Parken är gestaltad i och kring en gammal torrdocka och har blivit ett populärt utflyktsmål där besökaren möts av oväntade upplevelser och barnen sätts i första rummet.
Krook & Tjäder Karlstad startade som ett satellitkontor och i oktober 2022 registrerades kontoret som eget bolag och resan började. David Bräck tidigare anställd på Krook & Tjäder i Oslo är idag kontorschef. Efter flera år i Norge, och med pandemins hemarbete växte tanken på att återvända till hemstaden och starta kontor i Karlstad.
Att delta i tävlingar har alltid varit på agendan för Krook & Tjäder. Med flera prestigefyllda vinster i bagaget finns kapaciteten för att fortsätta utforska och vara nyfiken på den kreativa processen. Här reflekterar Karin Axelsson, arkitekt, kring såväl nya som beprövade angreppssätt.
Sedan ett år tillbaka driver arkitekterna Anna Hoffman och Kajsa Holmström Krook & Tjäder Stockholm tillsammans. Verksamheten spänner över en bredd av discipliner inom stadsbyggnad, husarkitektur, visualisering och inredning, alltid med ett tydligt fokus på hållbarhet och process. Vad är vinsterna med ett delat ledarskap?
I november 2016 reste två arkitekter från Krook & Tjäder ner till Guinea i Afrika för att inleda det ideella arbetet för en läkarstation i den lilla staden Faranah. I november 2022, något försenat av pandemin, var det äntligen dags för invigningsfest.
Krook & Tjäders julgåva sträcker sig över hela året. Vi bedriver ett kontinuerligt och långsiktigt Pro Bono-arbete, nationellt och internationellt. Viljan att bidra och göra gott är centralt för oss. Vi vill agera och stötta där det behövs, såväl med ekonomiskt stöd som med vår kunskap. Förutom eget arbete som ofta sker på initiativ från våra medarbetare, engagerar vi oss i samarbete med andra aktörer.Under året har vårt Pro Bono-arbete fokuserat på att hjälpa Ukrainas civilbefolkning.
På Jämtlands fastighetsdag i november samlades länets största aktörer inom fastighet för att diskutera kommande projekt och knyta kontakter. Pontus Orrbacke, arkitekt på Krook & Tjäder, var inbjuden för att föreläsa om återbruk och transformation. Han tryckte på byggbranschens roll i klimatfrågan och lyfte vårt projekt Intagan i Borlänge som exempel på hur arkitektens roll kan bidra till ett mer klimatsmart byggande. Gemensamma ansträngningar inom byggbranschen kan göra skillnad.
Krook & Tjäder har tillsammans med över 30 företag har anslutit sig till Göteborgs plattform för klimatneutralt byggande som samlar bygg- och fastighetsbranschens aktörer. Tillsammans med Göteborgs Stad och akademin vill vi hitta nya lösningar för en snabbare omställning.
Jessica Lanham og Jan Kristian Borgen er ansatt for å lede Oslokontoret når Krook & Tjäder satser i Oslo og Norge.Krook & Tjäder ble startet i Gøteborg i 1988 og omtales som et av Skandinavias største uavhengigearkitektkontor med en virksomhet drivende innen bærekraft. De har over 300 ansatte i konsernet fordelt på kontor i Oslo og i ti svenske byer.
Krook & Tjäder ingår i projektet ”Bygg med bättre begagnat – ett kvalitetsprojekt”. Flera aktörer i byggbranschen har anslutit sig för att tillsammans arbeta för återbruk av byggprodukter. Projektet löper fram till december 2024 under ledning av RISE.
När hyresgästernas samlingslokal i Gränbystaden i Uppsala skulle inredas enades Atrium Ljungberg och Krook & Tjäder om att testa återbruk fullt ut. Nu kan teamet konstatera att man minskat klimatavtrycket med 78 procent jämfört med om allt hade köpts in nytt.
I fin konkurrens har Winn, Tornstaden och Krook & Tjäder utsetts till vinnare i markanvisningstävlingen för Norra Långesands destinationshotell. Nu tar en gemensam process vid där Öckerö kommun tillsammans med det vinnande teamet påbörjar sitt arbete. Beräknad byggstart är vid årsskiftet 2023/2024.
Med Simon Klamborn utökar Krook & Tjäder sitt erbjudande inom stadsbyggnad. Han är en arkitekt med många års erfarenhet av att driva projekt i tidiga skeden med särskilt intresse för att utveckla idé och vision för såväl små stadsrum som större komplexa stadsbyggnadsprojekt. Simon tillträdde sin tjänst i september 2022.
Arkitekterna Krook och Tjäder, som står bakom de internationellt uppmärksammade Villa Copenhagen och Comfort Hotel Copenhagen Airport på Kastrups flygplats, fortsätter sitt arbete med projekt i Danmark och anställer nu projektledaren och arkitekten Krestian Ingemann för att hantera den ökande uppdragsvolymen. Sedan augusti är Krestian på plats i företagets team som bland annat arbetar med transformationsprojekt i Köpenhamn.
I natursköna Åhus har Krook & Tjäder fått i uppdrag att gestalta ett nytt klubbhus till Kristianstad Golfklubb & Destination. Byggnaden som ges många fina värden syftar till att skapa en social knutpunkt för platsens besökare.
Kom och mingla med oss och Sveriges främsta samhällsaktörer, den 4 juli i Almedalen! Vi ser fram mot intressanta och inspirerande samtal om den hållbara framtida staden och hur vi tillsammans kan se möjligheter i en turbulent tid.
Vid samhällsbyggnadsnämndens sammanträde den 16 juni beslutades att arkitektur- och stadsbyggnadspriset för 2021 går till arkitekterna Krook & Tjäder. Det är Nya Psykiatrisjukhuset i Kalmar som är det vinnande bidraget.
Den 20-21 augusti, i samband med att orangeriet slår upp sina portar, bjuder Gunnebo Slott & Trädgårdar in till sin allra första hantverksfestival. Cilla Jansson, arkitekt på Krook & Tjäder är på plats och deltar i panelsamtal på tema Arkitekturens påverkan på hälsan.