aktuellt

Krook & Tjäder ritar äventyrshotell vid Riksgränsen

Niehku Mountain Villa är ett exklusivt äventyrshotell vid Riksgränsen, 200 km norr om polcirkeln. Denna unika skilodge har byggts över ruinen av ett gammalt ånglokstall. Med stor varsamhet har Krook & Tjäder tillsammans med Stylt och beställaren AB Polarexpressen skapat ett unikt boutiquehotell i vildmarken. Den 27 mars är det invigning och på torsdag kommer de första gästerna!

Niehku betyder dröm på samiska och har skapats av ett brokigt team av just drömmare, äventyrare och entreprenörer som alla delar en stor passion för skidåkning och naturupplevelser.

- Det har varit en fantastisk resa och process, konstaterar Clas Darvik projektledare på AB Polarexpressen. Vi är mycket nöjda över samarbetet. Uppdraget har handlat om att med stor lyhördhet och förståelse förmedla våra intentioner. Ett annorlunda arkitekt- och inredningsuppdrag, där vi ville förena komfort och naturupplevelse. Efter en dag fylld av äventyr ska du återvända till Niehku Mountain Villa som är mer av ett hem än ett hotell, tillägger han.

Krook & Tjäder fick uppdraget

Hotell har endast 14 rum och är dimensionerat efter hur många guideledda grupper man kan transportera ut till de 60-talet bergstoppar i den kringliggande vildmarken.

- När vi fick förfrågan tackade min kollega Stefan Tjäder först nej, berättar Pontus Orrbacke, arkitekt och hängiven skidåkare med stor erfarenhet av skidåkning runtom i världen. Vi hade för mycket att göra och hotellet var alldeles för litet. Men med kunden fortfarande på tråden, tittade han på mig och räckte över luren. Jag tände givetvis på alla cylindrar, säger Pontus med ett leende.

Arkitektonisk gestaltning

Idén utgår från en vacker granitmur som tidigare utgjorde väggen i det gamla lokstallet, vilket skapat speciella förutsättningar och möjligheter för projektet.

- Den vackra stenmuren går genom byggnaden och är en länk till platsen och historien, berättar Pontus. Med stor varsamhet har vi låtit muren gå igenom byggnaden som en länk mellan nytt och gammalt. Hotellet består av tre kroppar som ligger radiellt från murens centrum. De tre kropparna bryter ner skalan så att hotellet förhåller sig respektfullt till sin omgivning. Ett av murens valvfönster utgör den nya entrén, väl inne kan du passera ut genom ett av de andra fönstren och då befinner du dig i restaurangen. Genom mänsklig rörelse vävs funktionerna ihop med muren, platsen och historien. De naturnära materialen smälter in i miljön och är äkta rakt igenom. Det ger en lyxig känsla utan att vara pampigt, konstaterar han.

När tågbanan elektrifierades i början på 1900-talet tog lokstallet ur bruk. År 2012 väcktes tankarna om Niehku Mountain Villa, arbetet påbörjades och år 2018 checkar alltså de första gästerna in.

   Nyheter


Arkitekterna Krook & Tjäder