Reduction Roadmap Sverige

Reduction Roadmap för den svenska byggbranschen.

Reduction Roadmap baseras på den senaste klimatforskningen från FN:s klimatpanel IPCC och beskriver tydligt vilka utsläppsminskningar som krävs för att hålla den globala uppvärmningen inom 1,5 eller 2 grader.

Initiativet, som har sitt ursprung i Danmark, har anpassats för svenska förhållanden och integrerar lagen om klimatdeklarationer samt kommande gränsvärden.

Den svenska anpassningen har utvecklats i samarbete mellan Krook & Tjäder, Wingårdhs och Chalmers Tekniska Högskola.

Varför klimatfokus på byggbranschen?
Parisavtalet, där står vad vi har lovat
Boverkets föreslagna gränsvärden. Reduction Roadmap

"För att byggsektorn ska bidra till att Sverige når sina klimatmål krävs skarpare och mer ambitiösa gränsvärden för byggnaders utsläpp. Med Reduction Roadmap vill vi lyfta frågan om huruvida Boverkets plan för införande av gränsvärden är tillräckliga.

Det är fullt möjligt redan idag, både tekniskt och ekonomiskt, att bygga med betydligt lägre utsläpp än de nivåer som föreslås. Byggsektorn har kapaciteten att minska sina utsläpp markant. Den möjligheten borde vi ta tillvara och sätta ribban högre.

Det finns redan många initiativ, som t.ex. Uppsala Klimatprotokoll och LFM30 i Malmö, som visar vägen och många beställare och kommuner har också börjat ställa högre krav i sina projekt. Men för att på riktigt kunna accelerera omställningen behöver vi nationella gränsvärden som ligger i linje med våra klimatmål."


Maria Tjäder, hållbarhetsspecialist och en av initiativtagarna till Reduction Roadmap Sverige.

Till artikeln
Maria Tjäder, hållbarhetsspecialist Krook & Tjäder

Branschen vill och kan - klimatet kräver.

Reduction Roadmap. Goda exempel

Reduction Roadmap har haft stort genomslag i Danmark med över
630 organisationer som undertecknat, vilket har fått den
danska regeringen att sänka sina nationella gränsvärden.

Den svenska versionen får också alltmer uppmärksamhet, och initiativet sprids nu över landet med det långsiktiga målet att fler aktörer ska ansluta sig och driva utvecklingen mot en klimatneutral byggsektor.

Till Reduction Roadmap Sverige

Vill du veta mer? Kontakta våra kollegor