Nyheter - Arkitekterna Krook & Tjäder AB

Delat ledarskap på Krook & Tjäder Stockholm

Sedan ett år tillbaka driver arkitekterna Anna Hoffman och Kajsa Holmström Krook & Tjäder Stockholm tillsammans. Verksamheten spänner över en bredd av discipliner inom stadsbyggnad, husarkitektur, visualisering och inredning, alltid med ett tydligt fokus på hållbarhet och process. Vad är vinsterna med ett delat ledarskap?

Invigning av läkarstation i Guinea

I november 2016 reste två arkitekter från Krook & Tjäder ner till Guinea i Afrika för att inleda det ideella arbetet för en läkarstation i den lilla staden Faranah. I november 2022, något försenat av pandemin, var det äntligen dags för invigningsfest.

God Jul och Gott Nytt År önskar Krook & Tjäder!

Krook & Tjäders julgåva sträcker sig över hela året. Vi bedriver ett kontinuerligt och långsiktigt Pro Bono-arbete, nationellt och internationellt. Viljan att bidra och göra gott är centralt för oss. Vi vill agera och stötta där det behövs, såväl med ekonomiskt stöd som med vår kunskap. Förutom eget arbete som ofta sker på initiativ från våra medarbetare, engagerar vi oss i samarbete med andra aktörer. Under året har vårt Pro Bono-arbete fokuserat på att hjälpa Ukrainas civilbefolkning.

Klimatsmart arkitektur

På Jämtlands fastighetsdag i november samlades länets största aktörer inom fastighet för att diskutera kommande projekt och knyta kontakter. Pontus Orrbacke, arkitekt på Krook & Tjäder, var inbjuden för att föreläsa om återbruk och transformation. Han tryckte på byggbranschens roll i klimatfrågan och lyfte vårt projekt Intagan i Borlänge som exempel på hur arkitektens roll kan bidra till ett mer klimatsmart byggande. Gemensamma ansträngningar inom byggbranschen kan göra skillnad.

Göteborgs plattform för klimatneutralt byggande

Krook & Tjäder har tillsammans med över 30 företag har anslutit sig till Göteborgs plattform för klimatneutralt byggande som samlar bygg- och fastighetsbranschens aktörer. Tillsammans med Göteborgs Stad och akademin vill vi hitta nya lösningar för en snabbare omställning.

Svensk satsing i Norge

Jessica Lanham og Jan Kristian Borgen er ansatt for å lede Oslokontoret når Krook & Tjäder satser i Oslo og Norge.Krook & Tjäder ble startet i Gøteborg i 1988 og omtales som et av Skandinavias største uavhengigearkitektkontor med en virksomhet drivende innen bærekraft. De har over 300 ansatte i konsernet fordelt på kontor i Oslo og i ti svenske byer.

Bygg bättre begagnat genom återbruk

Krook & Tjäder ingår i projektet ”Bygg med bättre begagnat – ett kvalitetsprojekt”. Flera aktörer i byggbranschen har anslutit sig för att tillsammans arbeta för återbruk av byggprodukter. Projektet löper fram till december 2024 under ledning av RISE.

Sveriges Snyggaste Kontor 2022

Nu är det dags att rösta fram Sveriges Snyggaste Kontor 2022. Krook & Tjäder är nominerade med hela fyra projekt!

Återbrukspilot med högt värde i Uppsala

När hyresgästernas samlingslokal i Gränbystaden i Uppsala skulle inredas enades Atrium Ljungberg och Krook & Tjäder om att testa återbruk fullt ut. Nu kan teamet konstatera att man minskat klimatavtrycket med 78 procent jämfört med om allt hade köpts in nytt.

Krook & Tjäder ritar destinationshotell på Öckerö

I fin konkurrens har Winn, Tornstaden och Krook & Tjäder utsetts till vinnare i markanvisningstävlingen för Norra Långesands destinationshotell. Nu tar en gemensam process vid där Öckerö kommun tillsammans med det vinnande teamet påbörjar sitt arbete. Beräknad byggstart är vid årsskiftet 2023/2024.

Stadsbyggnad med smarta bostadsmiljöer

Med Simon Klamborn utökar Krook & Tjäder sitt erbjudande inom stadsbyggnad. Han är en arkitekt med många års erfarenhet av att driva projekt i tidiga skeden med särskilt intresse för att utveckla idé och vision för såväl små stadsrum som större komplexa stadsbyggnadsprojekt. Simon tillträdde sin tjänst i september 2022.

Krook & Tjäder expanderar mot Danmark

Arkitekterna Krook och Tjäder, som står bakom de internationellt uppmärksammade Villa Copenhagen och Comfort Hotel Copenhagen Airport på Kastrups flygplats, fortsätter sitt arbete med projekt i Danmark och anställer nu projektledaren och arkitekten Krestian Ingemann för att hantera den ökande uppdragsvolymen. Sedan augusti är Krestian på plats i företagets team som bland annat arbetar med transformationsprojekt i Köpenhamn.

Krook & Tjäder bjuder in till trädgårdsmingel i Almedalen!

Kom och mingla med oss och Sveriges främsta samhällsaktörer, den 4 juli i Almedalen! Vi ser fram mot intressanta och inspirerande samtal om den hållbara framtida staden och hur vi tillsammans kan se möjligheter i en turbulent tid.

Krook & Tjäder vinner arkitektur- och stadsbyggnadspris i Kalmar

Vid samhällsbyggnadsnämndens sammanträde den 16 juni beslutades att arkitektur- och stadsbyggnadspriset för 2021 går till arkitekterna Krook & Tjäder. Det är Nya Psykiatrisjukhuset i Kalmar som är det vinnande bidraget.

Krook & Tjäder i panelsamtal på Gunnebo Hantverksfestival

Den 20-21 augusti, i samband med att orangeriet slår upp sina portar, bjuder Gunnebo Slott & Trädgårdar in till sin allra första hantverksfestival. Cilla Jansson, arkitekt på Krook & Tjäder är på plats och deltar i panelsamtal på tema Arkitekturens påverkan på hälsan.

Tillsammans ritar vi staden – Krook & Tjäder deltar i utvecklingen av Helsingborgs stadskärna

I sommar riktas blickarna mot Helsingborg, staden som i år inte bara vunnit utmärkelsen Årets Stadskärna, utan som också står värd för årets innovationsmässa – H22 City Expo. Krook & Tjäder har sedan flera år tillbaka jobbat nära såväl Helsingborgs stad som andra lokala aktörer i staden. Karolina Halldin, arkitekt och landskapsarkitekt lyfter fram det ambitiösa visionsarbetet, lokala drivkrafter och landskapsarkitektur som tillgängliggör staden.

Krook & Tjäder vinner markanvisningstävling i Simrishamn

Krook & Tjäder har tillsammans med Strandlyckan Projekt vunnit markanvisningstävlingen i Joneberg, Simrishamn. Förslaget Äppellunden omfattar 9 radhus/gathus med ambitionen att skapa ett socialt boende som signalerar öppenhet och tolerans. På torsdagen höll kommunen en pressträff vid tomten där vinnaren tillkännagavs. 

Krook & Tjäder på H22 City Expo

Krook & Tjäder är stolt partner till innovationsmässan H22 City Expo och har tillsammans med Helsingborgs stad utvecklat flera projekt för årets mässa, varav ett är dess huvudpaviljong. På mässan kan du ta del av forskning kring lösningar för smartare och mer hållbara städer. Vi ses!

Krook & Tjäder utvecklar Landskrona stad inom hälsa och idrott

Satsningen på Karlslunds idrotts- och rekreationsområde på närmare 900 miljoner kronor är stadens genom tiderna största utvecklingsprojekt, med syfte att stärka hälsan hos Landskronaborna genom fler möjligheter till aktivitet och idrott. Tillsammans med Landskrona stad har Krook & Tjäder tagit fram förslag för det omfattande projektet. Satsningen kommer att genomföras i fyra etapper.

Arkitekterna Krook & Tjäder