Weather protection NIGHT & DAY

Client
Stockholm District Traffic Administration
Scope
-
Location
Stockholm, Sweden

Today, everyone has a camera with them, tourist or not. As the bearer of the Region Stockholm brand, nationally and internationally, we wanted the shelter to not only meet expectations but also communicate a clear visual identity. A strong distinctness to show on all the social platforms that exist today. Our ambition was to design a shelter which is completely different compared to those delivered today from well-known suppliers but also in harmony with any other built on-site project in Sweden or the world.

It was important to find a form of the roof that holds the modular system together but at the same time on a larger scale, shares the language with the City of Stockholm’s imaginative roof silhouette, the region’s sacred spruce forest edges and the waves in the water. On a small scale, it flirts in a humorous way with the city’s coat of arms whilst the characteristic folding roofs create what is the very core of how we interpret the task - a room that the user should be within, anticipating and awaiting Region Stockholm’s local traffic.

FIGURE - SACRAL LANTERN AND SECULAR FITTING

The design of the roof provides the shelter with lighting from lanterns in the gable area. It transcends the feeling of an almost sacred space when you stand inside, and also when approaching the shelter. During the day, the grading of light goes from out to in whilst in the evening it changes from in to out with the help of the lights (vandal-proof luminaire) which are hidden under the rafters. The radiation of the light in the suspended ceiling is framed as a painting between the gable-shaped pillars of the roof. The materials fully compliment the functional requirements. A steel roof module for weather and wind resistance. The pillars and load-bearing beams of extruded aluminium for torsional rigidity also allow as many functions as possible, such as diverting water, electricity to all the new uses that modern bus shelter is expected to have, as well as being easily serviceable.

SUSTAINABILITY

The shelter’s combination of light and space gives the traveller a feeling of being in the present while waiting for one of Region Stockholm’s means of transport. Being in the present is a state when one is at their most stress-free. In presence, one experiences the little things, like the sound of the bumblebee’s wingspan as it flies by, in anticipation of the bus. The roof is one construction of steel and sheet metal which is galvanized and thereafter powder coated for very long life-span. The roof can also be easily removed, and surface treated again after a use cycle. Pillars and beams are made of aluminium, which can be melted down and completely recycled. 75% of all aluminium ever extracted is still in use today. The material in the bench seat is made of Linax-impregnated FSC-labelled Scandinavian pine.

FEASIBILITY AND ADMINISTRATION

The simple design of the shelter means it uses only one type of glass section. These sections can be replaced from standing within the shelter for added safety. Service and expansion of the functions that require electricity supply are facilitated in the rear, inner beam, which hosts a service hatch that can be opened anywhere, depending on how the shelter is arranged. The roof drains can be accessed from the above and be cleaned with high pressure water while drainage pipes in the columns can be cleaned with high pressure through a hose connection.

ADAPTABILITY

We realised early in the design phase that simpler roof section profiles easily lost their basic character when extended. The folded roof gave the shelter great evolution in terms of future adaptation requirements as it retains its character and rhythm despite extension and recess and vice versa. The folding of the roof creates a natural beam effect as the site requires a deeper shelter a train platform or bicycle parking. The display case can be placed in both length and depth. Roof drainage takes place via selectable pillars and electricity can run along the entire shelter internally where it can be serviced at a selectable location based on how the weather protection is planned for the site. Glass sections can be placed anywhere, making the diagonal passage possible.

Ever since the horse bus rode around Stockholm in the 19th century, the smallest public space has been the bus shelter, a place of waiting. What happens if it becomes a place of expectation? A place you want to go to, instead of from?

Related projects - Public Buildings
Friends Arena

Friends Arena

IKEA Museum

IKEA Museum

Wine Mechanics

Wine Mechanics

Paviljonger Landborgen

Paviljonger Landborgen

Weather protection NIGHT & DAY

Weather protection NIGHT & DAY

Arkitekterna Krook & Tjäder