aktuellt

Krook & Tjäder ritar och inreder urbant vineri

Göteborgs gamla Slakthusområde i Gamlestan har förvandlats till Sveriges första Urban Winery. Tillsammans med beställarna Wine Mechanics och fastighetsägarna Klövern har Krook & Tjäder både ritat och inrett de ca 800 kvm stora lokalerna. Idén väcktes för snart två år sedan och våren 2018 slår Wine Mechanics upp portarna till de första gästerna.

Med erfarenhet av vinimport drog gänget bakom Wine Mechanics igång projektet.

Entreprenörer med starka visioner

Redan på ett tidigt stadium sökte vinimportörerna Kenneth Gustavsson och hans kollega Magnus Holmgren efter rätt samarbetspartner dvs någon som kunde förverkliga deras drömmar om att förvandla det 100 år gamla och hårt åtgångna byggnaden till ett urbant vineri.

- Det har varit en spännande resa, konstaterar Kenneth. Med Krook & Tjäders expertis har vi lyckats få ihop de olika delarna av vinproduktion, restaurang, vinbar och event. De har gjort ett fantastiskt jobb, eftersom projektet har haft en del speciella förutsättningar. Vi var till exempel tvungna att hantera den historiska byggnaden med stor varsamhet samtidigt som en professionell vinproduktion ställer en del krav.

Kontraster i arkitektur och inredning

- Vi nappade direkt på den galna idén, säger Isak Heedman, arkitekt på Krook & Tjäder. Ett unikt projekt där vi satte ihop ett kreativt team av arkitekter, byggnadsingenjörer och inredningsarkitekter. Vi attraherades av de höga ambitionerna hos Klövern och Wine Mechanics där vi fick vara med och skapa en upplevelse och destination med kvaliteter utöver det vanliga, tillägger han.

Skissarbetet började med en gemensam studieresa till den snabbt framväxande Urban Winery-scenen i nordvästra USA och Kanada.

- På tågresan mellan Seattle och Portland drog vi de första strecken tillsammans och ganska snart hade vi en gemensam vision om ett ställe som handlade mer om innerstad än franska slott, berättar Isak.

Kärnan och det allt knyter an till är ”tillverka vin i staden”. En skarp kontrast.

- Mat- och vinupplevelsen och det brinnande intresse för vinskapandet går som en röd tråd. De skarpa kontrasterna och motsägelserna återfinns i inredningen både i materialval, kulörer och ljussättning, berättar Hanna Bolin inredningsarkitekt på Krook & Tjäder. Vi är glada och stolta över förtroendet. Nu ser vi fram mot öppnandet i april!

Läs mer om Wine Mechanics >>

   Nyheter

Arkitekterna Krook & Tjäder