Krook & Tjäder vinner markanvisningstävling i Simrishamn

Krook & Tjäder vinner markanvisningstävling i Simrishamn

Krook & Tjäder har tillsammans med Strandlyckan Projekt vunnit markanvisningstävlingen i Joneberg, Simrishamn. Förslaget Äppellunden omfattar 9 radhus/gathus med ambitionen att skapa ett socialt boende som signalerar öppenhet och tolerans. På torsdagen höll kommunen en pressträff vid tomten där vinnaren tillkännagavs. 

Juryns motivering till vinsten löd: ”Arkitekterna har, genom både en stark arkitektonisk idé och en omsorgsfullt och hållbart utformad och grön utemiljö, skapat en vacker gestaltning som stärker platsens identitet och som kommer att ge Simrishamns kommun en ny attraktiv livsmiljö med fina detaljer både ute och inne”.

- Vår huvudsakliga projektidé är att erbjuda klimatsmarta, yteffektiva bostäder till ett rimligt pris, berättar Martin Montelin, arkitekt på Krook & Tjäder. Vi har försökt skapa ett boende som passar bra för barnfamiljer, men också för äldre par som idag kanske bor i en större villa och söker ett mindre boende med stora utvändiga kvaliteter i form av trädgårdar och uteplatser.

Att bo i Äppellunden kommer innebära att man både har sin privata sfär men också får ta del av ett flertal olika gemensamma ytor och funktioner. Alla boende ges tillgång till uteplatser både mot gatan i öster och mot gården i väster och utöver detta skapas gemensamma platser, utformade för att bjuda in till gemenskap och samvaro.

- Utemiljön är minst lika viktig som byggnaderna själva och lägger grunden för en ekologisk hållbarhet, fortsätter Martin. Stor omsorg har därför lagts vid att skapa en grön omgivning som byggnaderna kan samverka med. Bland annat har vi ritat in en gemensam trädgård med tillhörande växthus – Äppellunden.

Stort tack för ett fint samarbete Strandlyckan Projekt! 

 

   Nyheter

Arkitekterna Krook & Tjäder