Krook & Tjäder presenterar markanvisningsförslag för kv Nötskrikan i Borås

Krook & Tjäder presenterar markanvisningsförslag för kv Nötskrikan i Borås

Krook & Tjäders markanvisningsförslag för kv Nötskrikan i Borås hämtar tydlig inspiration från omgivningen både gällande form och arkitektur. En stenstadsarkitektur som är tidlös och åldras med värdighet.

Markanvisningsförslaget omfattar 20 nya bostäder med stor variation från 1rok – 4rok och är en del av HSB Dela som ger unga en ny modell för att äga en bostad. I hela bottenvåningen ges även möjlighet till bokaler med egen entré.

Kyrkbacken kring Gustaf Adolfs kyrka i Borås är ett lugnt och vackert andningshål i stadens hektiska vardagsliv. Vid kyrkan finns flera viktiga besöksmål som gör området till en mötesplats för alla stadens invånare. Förslagets grundidé är att förstärka vår upplevelse av denna fina plats.

Huset tar inspiration från omgivningen både vad gäller form och arkitektur och inramar kyrkbacken. Två volymer, den lägre som blir en hörnsten mot Torstensonsga­tan och den högre som knyta till den högre församlingshemmet. Formen är skapad av gedigen stenarkitektur med en lätt hyllning till GA-församlingshem.

Mellan huskropparna placeras ett värdigt valv, en markör för husets entré. Stjärnfalls­motivet i fasaden blir en metafor för det andliga. Stenstadsarkitekturen är tidlös och åldras med värdighet. Teglets tyngd framgår från formspråket. Det kraftiga med enkla spanska balkonger, kontrasterar med delikata smidesräcken. Fönstren är generö­sa som enkla och ger ljus och luft till husets boenden.

Förslaget håller hög hållbarhetsambition och är certifierat enligt Miljöbyggnad Silver.

   Nyheter

Arkitekterna Krook & Tjäder