aktuellt

Hamnstäder i förändring

Helsingfors genomgår just nu en förvandling från hamnområde till blandstad. Den nya centrala stadsdelen har väckt stor nyfikenhet och uppmärksamhet bland arkitekter och allmänhet såväl nationellt som internationellt. Den 22 mars kommer Matti Kaijansinkko, stadsplanerare i Helsingfors till Göteborg och gästar Krook & Tjäder för att prata om stadsutveckling.

- Projektet påminner mycket om Göteborgs Stads utvecklingsprojekt, menar Janne Heiskanen arkitekt på Krook & Tjäder. Vi är nyfikna på deras arbete och bestämde oss därför för att bjuda hit dem.

Samtal om stadsutveckling

Flera arkitekter har rest till Helsingfors för att ta del av deras stadens stadsutvecklingsprojekt.

- Likheterna mellan Älvstaden i Göteborg och Finlands nya stadsdel, Jätkäsaari-Busholmen Helsinfors's Frihamn är slående och det ska de bli väldigt spännande att få ta del av deras resa från hamnområde till blandstad, säger Janne. För att fler ska få ta del av deras erfarenheter har vi bjudit in intressenter däribland stadsarkitekter, tjänstemän, arkitekter och allmänhet från Göteborgs stad. Vi hoppas på många intressanta diskussioner, tillägger han.

Matti kommer bl.a. berätta mer om hur man centrala Helsingfors skapade en blandstad med plats för 18 000 nya invånare, 6 000 arbetsplatser och en kryssfartygshamn.

- Intressant är att få veta mer om är hur de fick ihop idealen om blandstad och hur barnfamiljer har tagit till sig stadsdelen? Men även hur de kunnat säkerställa en hög arkitektonisk kvalitet i slutprodukten då de delvis jobbar med samma stora byggfirmor som vi gör här, säger Janne.

Allt det här och varför det finns ett ålderdomshem för rockmusiker samt ett eget kvarter för finlandssvenskar kommer Matti Kaijansinkko att berätta om i sin presentation.

Mer om stadsdelen Jätkäsaari-Busholmen

Idag står ungefär en tredjedel av Jätkäsaari-Busholmen färdigbyggd med gällande detaljplan och resten ligger i olika faser i processen. Allt ska stå färdigbyggt i april 2027.

Är du intresserade av att höra mer om stadsutvecklingsprojektet i Helsingfors över en kopp med lättare tilltugg är du varmt välkommen till Krook & Tjäder.

ANMÄLAN >>

Tervetuloa!

   Nyheter

Arkitekterna Krook & Tjäder